Sist oppdatert
07.11.2007 20:53
Hovedsponsor

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- TINGSTEDET    KJEPSØY

- BØKER OM   SVOLVÆR

 
Kunstnere som har malt Svolvær


Maleri fra Dampskipskaia (Nordkaia) anno 1955 av Odd Helmersen

Oppe til høyre i bildet ser vi den gamle Kuba fabrikken der de produserte sild og fiskemel.
Den grønne båten til høyre ble kalt "Lillemila" og gikk i skytteltrafikk mellom BP`s tankanlegg i Osan og byen med bensin og oljefat. Båten ble og kalt "Lorten" og skipperen fikk tilnavnet "Kæpten på Lorten"

Lokalbåten til høyre i bildet tror jeg er "Hadsel". Lokalbåten som ligger ved kai ved det grå skuret tror jeg er "Røst" og gikk i rute langs Lofoten med anløp i Stamsund, Sørvågen, Værøy og Røst. Den lille båten som ligger rett ovenfor flagget på "Røst" er ferga som gikk mellom bysia og 2-3 plasser på Svinøya.

Det åmalte fartøyet med gul skorstein, til venstre i bildet, kan være havforskningsfartøyet "G.O.Sars".


Fattigmannskunst

Bildet er trolig fra for 1.ste verdenskrig, tipper ca. 1912-13.

Det er et oljetrykk. Oljetrykkene var "fattigmannskunsten" dvs. bilder som vanlige folk hadde på veggene da man ikke hadde rad til et oljemaleri.


Siden er under utvikling...
Kunstnerne

Gunnar Berg (1863-1893)

Nordlandsmaleren framfor alle andre. 20 år gammel reiste Gunnar Berg til Tyskland og Dusseldorf for å studere ved kunstakademiet. I 1886 flyttet han til Berlin
og hadde flere studieturer til Paris.

I 1889 hadde han sin første seperatutstilling i Kristiania (Oslo) der hele 146 malerier ble utstilt. Han døde bare 30 år gammel og i sitt atelier i Svolvær stod det ca. 600 malerier, skisser og studier etter han.



Trollfjordslaget. Bergs mest kjente maleri.


Motivet er malt fra Svinøya mot byen.



Kjeld Langfeldt (1890–1987)

Utdannet ingeniør. Han var driftsbestyrer ved A/S Svolvær Elektrisitetsverk, og i studietida hadde han tatt timer i frihåndstegning ved tegneskolen i hovedstaden.

Til Svolvær inviterte han kunstnere under skreifisket – slik at han selv fikk undervisning av framstående svenske og norske kunstnere, og de fikk male.

 



Gamle Tindstadbruket. I dag Svolvær Sjøhuscamp. I bakgrunnen ser vi Størmerodden.


Hjellskjæret. Malt fra Jansenhjørnet.


Muligens Svolvær sentrum med Lamholmen til høyre, Svinøya og Lillemolla i bakgrunnen.


Torget og Vestfjordgata. Gammelgata.


Torget.

Avantgarden i Svolvær

Mange kom til Lofoten fra Paris, der blant andre Per Krohg, Axel Revold, Jean Heiberg og svenske Leander Engström hadde vært elever av Henri Matisse. Dette tydelig kan sees i hvordan fargene er satt opp mot hverandre i forenklede flater, forklarer Aaserud, som sammen med kunsthistoriker Knut Ljøgodt er ansvarlig for utstillingen «Fra Paris til Svolvær – kunstnere i Lofoten i mellomkrigstiden» i Tromsø.

Axel Revold (1887–1962) hadde vokst opp i Narvik og kjente nordlandsnaturen godt. Den modernistiske maleren og innflytelsesrike læreren tilbrakte jevnlig somrene i Lofoten. Revolds maleri «Sommernatt i Nordland» (1930), som er representert på utstillingen, viser en mer ukjent side ved kunstneren: vektlegging av stemningen i nordlandsnaturen – der romantiske innslag møter ekspresjonistiske og kubistiske elementer.

Les mer: Klassekampen



Albin Amelin (1902–1975)

En av kunstnerne som kom til Svolvær som Langfeldts gjest i 1936 – og som bodde i Anna Boberg (1864–1935) hytte, som hun to år tidligere hadde gitt til Bildende Kunstneres Forening, slik at svenske og norske kunstnere fikk mulighet til å komme og male, var svenske Albin Amelin (1902–1975)


Markedsplassen i Svolvær.

Albin Amelin var ekstatisk over nordlyset, men på tross av sin sympati med fiskerne var han skuffet over dem og den klondyke-stemingen som rådet: «Får de upp en annans garn kapar de hänsynslöst sönder det och låter det sjunka». Likevel malte Amelin revolusjonsbildet «Demonstrasjon i hamnen» herfra, som nå har gått tapt.

KIlde: Klassekampen













Svolvær Historielag 2004/2012