|
Kunstnere som har malt Svolvær |

Maleri fra Dampskipskaia
(Nordkaia) anno 1955
av Odd Helmersen
Oppe til høyre i bildet ser vi den gamle Kuba fabrikken der de produserte sild og fiskemel.
Den grønne båten til høyre ble kalt "Lillemila" og gikk i skytteltrafikk mellom BP`s tankanlegg i Osan og byen med bensin og oljefat. Båten ble og kalt "Lorten" og skipperen fikk tilnavnet "Kæpten på Lorten"
Lokalbåten til høyre i bildet tror jeg er "Hadsel". Lokalbåten som ligger ved kai ved det grå skuret tror jeg er "Røst" og gikk i rute langs Lofoten med anløp i Stamsund, Sørvågen, Værøy og Røst.
Den lille båten som ligger rett ovenfor flagget på "Røst" er ferga som gikk mellom bysia og 2-3 plasser på Svinøya.
Det
åmalte fartøyet med gul skorstein, til venstre i bildet, kan være havforskningsfartøyet "G.O.Sars".
|
Fattigmannskunst
 |
Bildet er trolig fra for 1.ste verdenskrig, tipper ca. 1912-13.
Det er et oljetrykk. Oljetrykkene var "fattigmannskunsten" dvs. bilder som vanlige folk hadde på veggene da man ikke hadde rad til et oljemaleri. |
Siden er under utvikling...
Kunstnerne
 |
Gunnar Berg (1863-1893)
Nordlandsmaleren framfor alle andre.
20 år gammel reiste Gunnar Berg til Tyskland
og Dusseldorf for å studere ved kunstakademiet. I 1886 flyttet han til Berlin
og hadde flere studieturer til Paris.
I 1889 hadde han sin første seperatutstilling i Kristiania (Oslo) der hele 146 malerier ble
utstilt. Han døde bare 30 år gammel og i sitt atelier i Svolvær stod det ca. 600 malerier, skisser og studier etter han.
SE OG: GUNNAR BERG og Trollfjordslaget
|

Trollfjordslaget. Bergs mest kjente maleri.

Motivet er malt fra Svinøya mot byen.
 |
Kjeld Langfeldt (1890–1987)
Utdannet ingeniør. Han var driftsbestyrer ved A/S Svolvær Elektrisitetsverk, og i studietida hadde han tatt timer i frihåndstegning ved tegneskolen i hovedstaden.
Til Svolvær inviterte han kunstnere under skreifisket – slik at han selv fikk undervisning av framstående svenske og norske kunstnere, og de fikk male.
|

Gamle Tindstadbruket. I dag Svolvær Sjøhuscamp. I bakgrunnen ser vi Størmerodden.

Hjellskjæret. Malt fra Jansenhjørnet.

Muligens Svolvær sentrum med Lamholmen til høyre, Svinøya og Lillemolla i bakgrunnen.

Torget og Vestfjordgata. Gammelgata.

Torget.
Avantgarden i Svolvær
Mange kom til Lofoten fra Paris, der blant andre Per Krohg, Axel Revold, Jean Heiberg og svenske Leander Engström hadde vært elever av Henri Matisse. Dette tydelig kan sees i hvordan fargene er satt opp mot hverandre i forenklede flater, forklarer Aaserud, som sammen med kunsthistoriker Knut Ljøgodt er ansvarlig for utstillingen «Fra Paris til Svolvær – kunstnere i Lofoten i mellomkrigstiden» i Tromsø.
Axel Revold (1887–1962) hadde vokst opp i Narvik og kjente nordlandsnaturen godt. Den modernistiske maleren og innflytelsesrike læreren tilbrakte jevnlig somrene i Lofoten. Revolds maleri «Sommernatt i Nordland» (1930), som er representert på utstillingen, viser en mer ukjent side ved kunstneren: vektlegging av stemningen i nordlandsnaturen – der romantiske innslag møter ekspresjonistiske og kubistiske elementer.
Les mer: Klassekampen |
Albin Amelin (1902–1975)
En av kunstnerne som kom til Svolvær som Langfeldts gjest i 1936 – og som bodde i Anna Boberg (1864–1935) hytte, som hun to år tidligere hadde gitt til Bildende Kunstneres Forening, slik at svenske og norske kunstnere fikk mulighet til å komme og male, var svenske Albin Amelin (1902–1975)
|

Markedsplassen i Svolvær.
Albin Amelin var ekstatisk over nordlyset, men på tross av sin sympati med fiskerne var han skuffet over dem og den klondyke-stemingen som rådet: «Får de upp en annans garn kapar de hänsynslöst sönder det och låter det sjunka». Likevel malte Amelin revolusjonsbildet «Demonstrasjon i hamnen» herfra, som nå har gått tapt.
KIlde: Klassekampen
|
|