Sist oppdatert
30.03.2008 11:20
Hovedsponsor

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- TINGSTEDET    KJEPSØY

- BØKER OM   SVOLVÆR

 
Svolværs historie - Nyere tid
Ferge 1
av Henrik Fauske
Løsrevne historiske hendelser
finner du i menyen under.


Helt siden 1925 og fram til Svinøybrua stod ferdig i 1963 hadde Svolvær byferge som traffikerte mellom torvet og Svinøya med anløp til Kuba, Silda og Moltbærholmen og på signal til Bokkedauen og Lamholmen.


Bilde over av "nyferga" som kom i drift i 1937. Gammelferga ser du på de 2 bildene under.

Som de andre svinøyværingene er vi født her, og har de første smertelige erfaringer om motorbåt fra gammelferga på havna. "Ferge I" Svolvær stod det riktignok på billettene. Men dette ett-tallet etter ferge, var nærmest skryt, da det aldri var mer enn en ferge i fart samtidig, så noen valgmulighet hadde vi dessverre ikke.

Gammelferga var noen og-tyve fot, sort og lav og med akterspeil. Styrehuset var foran
til styrbord og nedgangstrappen til "passasjercabinen"
om babord.

Bekvemmeligheten bestod i at det over denne del av skibet
var spendt brunmalt presenning på spiler over tverrgående rørbøyler.

Med sin halvrunde takprofil så det nærmest ut som en hangar, men det visste vi ikke den gangen. På presenningstaket var også fastsurret et par lange årer, - hva nå vitsen kunne være med det. Foran på babordsiden og bak var det helt åpent under presenningstaket, så her fant sjøskvetten og snødrevet uhindret vei til oss arme skoleelever. Især ble vi våte når ferga bakket ut fra Kuba og sjøen toppet seg mot akterspeilet, men da var vi jo på vei hjem hvor tørre klær ventet. Verre var det for ungene fra Kuba. De fikk styrten på vei til skolen.

Denne motoriserte rutefarten på havna startet relativt sent. Jeg tror det var i 1925.


Båten var fra først av utstyrt med bensinmotor, men da denne var lite å stole på, og bensinen var kostbar, ble den byttet ut medd en liten glødehodemotor. Jeg startet skolegangen i 1935 og ble transportert til og fra med denne luftige kassa de første par årene.

Jeg mener den 30-fots “Nyferga”, utstyrt med 10 HK Union-motor, kom i 1937.

Dette var en stor forbedring, siden båten var lukket, men selv denne var så kald at det rimet både i tak og på skott og benker i perioder med “gnalderaustavind”.

Dette tok vi ingen notis av for den korte tida det tok å transporteres over til øya, men ble vi holdt igjen på skolen måtte vi vente opp til en time til neste fergetur, og det kunne ofte bli kaldt.

Gammelferga som vi ser på bildet og nyferga hadde fast holdeplass like ved Berg & Co og "Fiskehallen" som vi ser nede til venstre i bildet.


En stor forbedring var det derfor da Erik Størmer monterte oljeovn i ferga, men det skjedde så sent som i 1950-årene.

De faste anløp var fra Torvtrappa til Kuba (Kjeøya) Svinøya og retur. På Kuba var fergetrappa først plassert innerst ved fabrikk-kaia, men da tillegget ofte ble blokkert av sildesnurpere ble det bygget ny fergetrapp utenfor Nordenfjeldstomta. På Svinøya var fergetrappa på østsiden av butikken. Så lenge det var fastboende befolkning på Silda (Kløfterholmen) og Moltbærholmen ble også disse anløpt, og ferga tok og gjerne en tur innom Bukke-dauen og Lamholmen på signal.

Da brua til Svinøya kom i 1963 ble havneferga innstilt, og dette skapte problemer for familien Frimann Stamnes som bodde på Silda og måtte skaffe skyss til en sønn som
enda gikk på skolen..

 

Du er her - Nyere tid > Byferge 1

Til toppen


Web design: Bjørn Kenneth Hansen 2004